Ieder land zijn eigen cryptomunt

Op 25 maart aanstaande krijgt IJsland een nieuwe munt. Naast de Kroon wordt de zogenaamde Auroracoin (AUR) geïntroduceerd. Het is, net zoals bitcoin, een digitale cryptomunt. Vijftig procent van het totale aantal Auroracoins wordt op dit moment gepre-mined. Op de dag van lancering belandt het virtuele geld via een zogeheten Airdrop in de digitale portemonnee van de 330.000 inwoners die het land rijk is. Iedere inwoner krijgt geheel gratis 31,8 Auroracoin overgemaakt. Het geld komt letterlijk uit de lucht vallen.

Volgens een Redditor zit het met de marketing van Auroracoin wel snor. De naam Auroracoin is een directe afgeleide van het noorderlicht (aurora borealis), dat in IJsland gezien kan worden. Ook is de afkorting AUR voor deze munteenheid het Ijslandse woord voor cent of munt. Een IJslandse Kroon kon voorheen opgedeeld worden in 100 “aurs”. Inflatie heeft deze cent echter overbodig gemaakt. Wel is het nog steeds een begrip in plaatselijke folklore. Tot slot is het symbool voor de Auroracoin verbonden met de heidense geschiedenis van het land: de rune “fé” betekent “geld”.

Achter het initiatief gaat niet de Centrale Bank van IJsland schuil, maar ene Baldur Friggjar Odinsson. Het is net zoals Satoshi Nakomoti, de bedenker van Bitcoin, een pseudoniem. De naam lijkt een samenvoeging te zijn van een aantal figuren uit de Noordse mythologie, waarin Odin de oppergod is, Frigg zijn echtgenote en Baldr zijn zoon. De anonieme initiatiefnemer voert als reden voor de introductie van de nieuwe valuta de slechte staat van de bankensector in het land op. In 2008 werd het land hard geraakt door het faillissement van de drie belangrijkste banken. Een direct gevolg van de ineenstorting van de financiële sector is dat de IJslandse overheid de internationale handel aan strikte regelgeving heeft onderworpen. Deze regelgeving zou slechts van tijdelijke aard zijn, maar bestaat nog steeds. Concreet betekent dit dat alle verdiende buitenlandse valuta direct in de in de staatskas van de overheid belandt. Deze maatregelen hebben een verlammend effect op buitenlandse investeerders, waardoor de economische groei nagenoeg stil staat.

Volgens Baldur Friggjar Odinsson is het huidige financiële systeem van IJsland kapot. Banken en overheden zijn een verbintenis aangegaan, die het slechtste in hen naar boven haalt. Een kleine groep mensen, de elite, die astronomische weddenschappen met het zuurverdiende geld van de IJslanders zijn aangegaan, heeft baat bij dit systeem. Het doel van Auroracoin is om de bevolking van IJsland te ontdoen van de wurggreep die de overheid in nauwe samenwerking met de banken heeft opgelegd. Auroracoin geeft de bewoners van IJsland hun vrijheid terug. Naast de bestaande oude economie die draait om de Kroon, moet Auroracoin de basis leggen voor een nieuwe economie waar overheden en banken niet langer de controle hebben. Op de lange termijn moet deze nieuwe economie de oude economie simpelweg overbodig maken.

Vooralsnog zegt de Centrale Bank zich geen zorgen te maken over Auroracoin. In een interview met RTL Z zegt de woordvoerder de cryptomunt een “non-issue” te vinden. De officiële geschreven verklaring luidt: “Het concept van een virtuele munt is als zodanig niet opgenomen in IJslands recht. Er is dus geen toezicht en regulering op / van de Auroracoin. Maar zelfs als dat zou betekenen dat er onzekerheid ontstaat over het gebruik van virtuele munten, zijn we van mening dat dit geen bedreiging vormt voor de financiële stabiliteit.” Volgens RTL Z staat er tussen de regels door: “We weten er niet zo goed raad mee.”

Schotland krijgt de Scotcoin

Inmiddels ontstaan wereldwijd meerdere soortgelijke initatieven. De meest interessante is Scotcoin. Deze cryptomunt wordt ontwikkeld door Derek Nisbet en wordt op 24 februari aanstaande gelanceerd in Schotland. De inwoners van Schotland kunnen zich online inschrijven waarna iedere burger een digitale portemonnee krijgt die 28 miljoen Scotcoins bevat. In totaal worden 28 miljard Scotcoins gratis weggeven. De resterende 2 miljard munten moeten “gemined” worden. Net als Auroracoin is de achterliggende gedachte om zich te verlossen van de grip van het centrale bank systeem. De inwoners van Schotland moeten zelf kunnen bepalen waar ze hun geld voor willen aanwenden. Ook hier staat Scotcoin voor vrijheid.

Net zoals voor IJsland en Schotland gaat een zelfde redenering op voor Nederland. Ook ons land heeft een Centrale Bank die in nauwe samenwerking met de overheid de controle heeft over het geld. Daarbij is Nederland ook nog eens lid van de Europese Economische en Monetaire Unie (EMU) en heeft ze gehoor te geven aan de regelgeving die vanuit de Europse Centrale Bank (ECB) wordt opgelegd. De economie van Nederland is dankzij de de Euro direct verbonden met de economieën van de overige lidstaten. Met de introductie van een cryptomunt voor alleen Nederland kan een nieuwe economie leven in worden geblazen die los staat van de economie van de Europse Unie.

Van Dam naar PIMcoin

Het Rotterdamse initiatief Dam doet een dappere poging om een online handelsplatform voor Rotterdamse ondernemers en ondernemende Rotterdammers te worden. Dam staat voor ‘De alternatieve munt’. In plaats van in euro’s verhandelen de ondernemers diensten en producten in Dam. Maar waarom niet groter denken? Niet alleen beperken tot een stad, maar het hele land erin betrekken? Een munt introduceren die gemaakt is “door, voor en van Nederlanders”. De zogeheten PIMcoin (PIM) zou zo’n munt kunnen zijn. Op 6 mei aanstaande, precies twaalf jaar na de moord op Pim Fortuyn, wordt deze munt gelanceerd. Het valutateken voor deze nieuwe munteenheid is “ƒ”, een directe verwijzing naar de gouden gulden van weleer. Onduidelijk is nog de manier waarop de munt wordt gelanceerd. De makers wachten hiervoor de lancering van Auroracoin en Scotcoin af om hiervan te leren.

Of bestaande initiatieven uiteindelijk slagen in hun missie is vooralsnog de grote vraag. De inwoners van  de diverse landen zijn direct verantwoordelijk voor het succes. Als zij de munten veelvuldig gaan gebruiken, stijgt de waarde en neemt de kans tot succes toe. Iedere munt die gebruikt wordt is als het ware een proteststem tegen het bestaande financiële systeem. Het is de ultieme verwezenlijking van de participatiemaatschappij. De democratiserende werking van de cryptomunt heeft de potentie om de toekomst van bestaande economieën voorgoed te veranderen. Het belooft een uiterst interessant experiment te worden!

Be Sociable, Share!

Leave a Reply