Is bitcoin geldgraaierij of niet?

Gisteren werd ik door Erwin Blom geattendeerd op het artikel “Bitcoin will survive despite MtGox debacle” in kwaliteitskrant The Guardian. Een zuur artikel vond ik het. Het artikel sloot namelijk af met de volgende zinnen: “But even if the MtGox debacle hurts bitcoin beyond repair, it will be back in another guise – if only because digital currencies give clever people who lack the interpersonal skills to make it in business a chance to make a quick million bucks.”

Het kwam op mij over alsof cryptocurrencies alleen maar bedacht zijn door mensen die zichzelf ten koste van anderen willen verrijken. Geldgraaierij dus. Terwijl Bitcoin juist is ontworpen om dit soort problemen te voorkomen. Bitcoin is namelijk een transparant protocol voor zakelijk verkeer waarbij vertrouwen door het netwerk wordt gewaarborgd in plaats van door een centrale instantie. Lees ook mijn rapport “Bitcoin: It’s the platform, not the currency, stupid!”

Vandaag las ik twee artikelen: “Geld kwijt door ING-storing” en “Staatsbank RBS: €10 miljard verlies, €667 miljoen bonussen“. In het eerste artikel is te lezen hoe mensen dankzij een storing bij de ING per ongeluk teveel geld overgeboekt hebben. Volgens de ING is dit een typisch gevalletje van jammer. “Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker, ook tijdens een storing”, aldus ING-woordvoerder Jeroen Baardemans. In het tweede artikel is te lezen hoe ondanks een verlies van naar verwachting £8 miljard (€9,7 miljard), de genationaliseerde Royal Bank of Scotland (RBS) zijn personeel £550 miljoen (€667 miljoen) aan bonussen uitkeert.

Het frappante bij dit soort berichten is dat we simpelweg de schouders ophalen. We beschouwen het inmiddels als de normaalste zaak van de wereld. We hebben het idee dat we er niets aan kunnen veranderen. Eigenlijk is het een situatie die we niet willen hebben, maar we beschouwen het gemakshalve als een voldongen feit. En dit is nu juist waar de bitcoin community zich tegen verzet. Ik probeer de dingen op een weegschaal te leggen. Wat is nu het ergste kwaad? Ik heb er voorlopig geen antwoord op. Uiteindelijk zullen deze twee werelden elkaar wel ergens in het midden vinden. Samen de nuance zoeken. En het is die nuance die ik in de berichtgeving zo erg mis.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply