Over onderzoek “We Are Legion”, de effecten van onder andere Anonymous, Wikileaks en OccupyWallStreet

Voor een tijd terug ben ik een onderzoek gestart naar onder andere Anonymous, hippies, Wikileaks, 4chan, Piratebay, Bittorrent, Napster, OccupyWallStreet, de rellen in Londen en de Arabische Lente. Ogenschijnlijk staat dit allemaal los van elkaar. In mijn ogen echter niet. Internettechnologie en de democratiserende effecten hiervan hebben ervoor gezorgd dat met counterculturen en cyberculturen terdege rekening moet worden gehouden. Er is een heuse informatieoorlog aan de gang! En de impact hiervan op het individu, het bedrijfsleven en de maatschappij wordt in de toekomst alleen nog maar groter. Het zijn factoren waar organisaties terdege rekening mee moeten houden. Het vergt immers een compleet andere attitude ten opzichte van transparantie. En dit heeft direct effect op de cultuur van een bedrijf.

Naar aanleiding van een blogpost waarbij ik slechts de cover van het onderzoek toon, ben ik nu al door verschillende mensen en partijen benaderd, die geinteresseerd zijn in de resultaten van het onderzoek. De ellende is alleen dat het onderzoek bij lange na nog niet af is. Ik verricht het onderzoek voornamelijk in mijn avonduren en er gebeurt de laatste tijd zoveel op dit gebied, dat ik voortdurend aan het schrijven en herschrijven ben. Inmiddels zit ik wel al over de 40 A4tjes aan tekst. Maar het is nog lang niet af. In de nabije toekomst zal ik echter vaker delen van mijn onderzoek via dit medium publiceren.

Frappant is dat zojuist mijn oog viel op een aankondiging van Wired magazine. Zij hebben nu 1 redactielid vrijgemaakt om zich te laten onderdompelen in de cultuur van Anonymous en OccupyWallstreet. “It might seem odd that I’m covering #occupy and Anonymous together, but it’s not. Both #occupy and Anonymous are each examples of a new kind of hybrid entity, one that breaks the boundaries between ‘real life’ and the internet, creatures of the network embodied as citizens in the real world. As one member of The Pirate Bay explained on IRC, ‘We prefer afk (away from keyboard) to irl (in real life). This is real life.'” Meer en meer mensen begint het dus op te vallen dat er iets groots aan de hand is! Ik hou je op de hoogte!!!

Be Sociable, Share!

Leave a Reply