Zelfmoord plegen op Facebook is verboden

Mijn hart bonst in mijn keel. Met bezwete hand houd ik krampachtig mijn muis vast. Klaar om te klikken. Durf ik het of durf ik het niet? Ik klik toch. “You have survived Social Roulette” zie ik op mijn Facebook-pagina verschijnen. Gelukkig, ik heb het overleefd. Mijn Facebook-account met al mijn vrienden, status updates en vrienden is niet verwijderd.

roulettenet

Social Roulette is de nieuwste gekte op internet. Volgens de makers denkt iedereen er wel eens over na om zijn of haar Facebook-account op te heffen, gevangen als ze zijn in de leegte die ze zelf van hun Facebook-gebruik hebben gemaakt. Weinigen hebben het lef om die stap daadwerkelijk te zetten, maar het spel Social Roulette helpt je een handje. Door je simpelweg met je Facebook-account aan te melden heb je de mogelijkheid om Russische Roulette te spelen met je sociale leven. Met een kans van 1 op 6 bestaat de mogelijkheid om in één klap je digitale avatar met al zijn digitale historie om zeep te helpen.

“Everyone thinks about deleting their account at some point, it’s a completely normal reaction to the overwhelming nature of digital culture. Is it time to consider a new development in your life? Are you looking for the opportunity to start fresh? Or are you just seeking cheap thrills at the expense of your social network? Maybe it’s time for you to play Social Roulette.”

socialroulette

De regels  zijn simpel. Je mag het spel alleen met je eigen Facebook-account spelen. En je mag maar 1 keer per dag meedoen. Het spel is door Kyle McDonald, Jonas Lund en Jonas Jongejan. De broncode is te verkrijgen via GitHub.

De filosofie achter het spel is volgens mede-oprichter Kyle McDonald eenvoudig. We worden allemaal wel eens moe van het voortdurend in contact blijven met ons digitiale sociale netwerk. Het spel Social Roulette geeft je als het ware een duwtje in de juiste richting: ”Everyone talks about deleting their Facebook account, but we rarely take action. Sometimes we need a simple game to help take the responsibility off our shoulders, and provide a moment for reflection. Social Roulette is more of a provocation rather than a tool.”

Wat houdt je nog tegen? Facebook zelf dus. Het grote Like-monster heeft inmiddels het spel de toegang ontzegd tot de gebruikmaking van hun API. McDonald vertelt in een interview het volgende over het buitenspel zetten van zijn applicatie: “It took us 4 hours to create the project, and it took another 4 hours after the launch for Facebook to respond by blocking the API key and restricting our ability to create Facebook applications. The app was flagged by an automated system for ‘creating a negative user experience.” In een officieel statement reageert Facebook als volgt op netelige kwestie: “We take action against apps that violate our platform policies as laid out here: https://developers.facebook.com/policy/, in order to maintain a trustworthy experience for users.”

Je mag niks meer tegenwoordig. Zelfs niet het levenslichtje van je Facebook-account uitblazen via het virtuele Social Roulette. Facebook manifisteert zich meer en meer als het echte leven. Ook in meatspace is het in sommige landen verboden om zelfmoord te plegen of ertoe aan te zetten. Digitaal en fysiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zelfs tot na de dood.

Dit artikel is samen met Jaap Bloem geschreven.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply