Upgrade je baby

Ik ben de trotse vader van twee dochters. Inmiddels zijn ze respectievelijk zeven en negen jaar oud en geven ze mij veel vreugde en plezier. Ooit was dit anders. Toen ze nog een baby waren, kon ik ze namelijk wel achter het behang plakken. Beiden waren huilbaby’s. De oudste had na een zware stuitbevalling het KISS syndroom en de jongste had last van verborgen reflux. Hadden ze mij toen maar kunnen vertellen wat er aan de hand was, dat zou een hoop ellende en slapeloze uren hebben gescheeld.

Veel ouders delen mijn ervaring. Wat wil zo’n klein mensje duidelijk maken wanneer het de keel openzet? Heeft het kind honger, maagkrampjes, een natte luier of is er iets anders aan de hand. Vragen waar een baby geen antwoord op kan geven. Maar antwoorden die een wereld van verschil betekenen. Gelukkig zijn er allerlei nieuwe wearable technologieen op de markt die jonge ouders helpen met het verschaffen van allerlei informatie over het wel en wee van hun kind.

Voordat het zover is, zal de baby eerst nog gemaakt moeten worden. Uiteraard helpt technologie ook hier de natuur een handje. Met de DuoFertility kun je in de privacy van je huis bepalen wanneer jouw meest vruchtbare moment is. Dus niet langer ben je verplicht om meerdere malen per dag de liefde te bedrijven, maar kun je simpelweg vertrouwen op het advies van deze monitor.

Wanneer de baby eenmaal in wording is, zijn er verschillende apparaten om de baby te monitoren. Zo kunnen de premature hersenen al geprikkeld worden door de vrucht te laten luisteren naar muziek. Produkten als Ritmo Pregnancy, Bellybuds, Lullabelly or Sound Beginnings bieden hierbij de helpende hand. StimElation gaat hierbij nog een stapje verder. Naast het streamen van muziek, beschermt het de baby ook tegen straling van bijvoorbeeld een laptop, een smartphone of een tabletpc en meet het continu de gezondheid van de baby. “When you can’t predict te world around you, protect the world within you.”

muziekbaby

Uiteraard zijn er ook verschillende apparaten op de markt, die het mogelijk maken dat de ouders naar de geluiden die de baby maakt kunnen luisteren. Voorbeelden hiervan zijn:  AngelSounds en de Summer Infant Clarity Digital Prenatal System. Helemaal fantastisch is natuurlijk het concept design Prevue, een Prenatal Fetal Visualization Device, een soort van digitaal venster dat op de buik wordt gedragen. Het geeft de ouders een unieke kijk op hun aanstaande kind.

prevue

Werden we begin dit jaar nog verrast door het programma Proefkonijnen, waarin BNN presentatoren Dennis Storm en Valerio Zeno ervaarden hoe de weeën van een vrouw voelen. Tegenwoordig kan iedere vrouw de ervaring van een schoppend kind in de buik met haar man delen met behulp van de Huggies-band. “Dad’s pregnant too.”

Na de geboorte van de baby zijn er ook verschillende produkten op de markt die de ouders helpen bij het bewaken van het welzijn van het pasgeboren kind. Zo is er er het produkt Angelcare, een matje dat onder de matras van de baby moet worden gelegd. Deze mat registreert alle bewegingen van de baby. Ook is er de BabyGuard, een apparaat dat de ademhaling van de baby registreert en monitort. Het produkt Smart One is een rompertje dat is voorzien van allerlei sensoren, die onder andere de temperatuur en de bewegingen van het kind registreert. Op het gebied van smart clothing doen ook de MimoBaby en de Exmobaby een duit in het zakje. Zij begeven zich met hun produkten op soortgelijk terrein. Recentelijk begaf ook het bedrijf Owlet zich op de markt voor wearables voor de baby. Dit bedrijf heeft een soortement van sok gemaakt, dat de hartslag, de ademhaling en het slaapgedrag meet.

Voor het verschonen van de luier hoef je ook niet langer je neus op te halen. TweetPee van Huggies stuurt middels een sensor in de luier een tweet naar de ouders wanneer de luier vies is en verschoond moet worden. Het Smart Diaper project van Pixie Scientific gaat zelfs nog een stapje verder. Hun produkt analyseert zelfs de urine op urineweginfectie, langdurige uitdroging en mogelijke nierproblemen.

Ook voor kinderen die alweer wat ouder zijn, zijn er een aantal produkten op de markt om hen te helpen met hun gezondheid. Zo is er bijvoorbeeld Jerry The Bear, die kinderen met diabetes type-1 leert omgaan met hun suikerspiegels. En Teddy The Guardian weet hoe een kind zich voelt en deelt dit met de ouders.

Al deze oplossingen zijn nog maar het topje van de ijsberg. Met het doorbreken van het Internet of Things en Wearable Computing zullen we in de komende jaren nog veel meer toepassingen ontwikkeld zien worden om het welzijn van het kind te bewaken. Technologie geeft de baby als het ware een stem, een manier om hun kwaaltjes te duiden, opdat hun ouders gericht actie kunnen ondernemen. Nog even, en een kind kan de was doen!

Bovenstaande ontwikkeling is onderwerp van het nieuwe trendrapport “Wearable Computing & Augmented Humanity” dat in januari 2014 verschijnt. Mocht je hier meer over willen weten, volg dan het Flipboard met dezelfde naam.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply