iWatch Over You

Vandaag kondigde Apple de nieuwe iPhone 5S aan. In deze nieuwe smartphone zit een M7 motion co-processor die voortdurend de metingen van de accelerometer, het kompas en de gyroscoop bijhoudt. De M7’s hoofdtaak is om ervoor te zorgen dat de batterij niet wordt leeggezogen door al deze sensoren. In combinatie met GPS is het apparaat in staat om bewegingen van de gebruiker te identificeren. Het apparaat kan heel nauwkeurig onderscheid maken op wat voor een manier de gebruiker zich beweegt: lopen, fietsen, rijden etcetera. Het zijn “optimizations based on contextual awareness.” Nike heeft als eerste een applicatie rondom deze processor gebouwd, de zogeheten Nike+ Move. De processor heeft ook zijn eigen API en geeft ontwikkelaars de kans om hun eigen gezondheids- en fitness applicaties te bouwen.

nikemove

De vraag waar ik echter mee blijf zitten, is wat deze M7 processor betekent voor de ontwikkeling van de smartwatch van Apple. De meest bekende slimme armbanden: de Nike Fuelband, de Fitbit Flex, de Jawbone Up en de Misfit Shine maken alle vier gebruik van een zogeheten “3 axis accelerometer”. De iPhone 5S is nu ook in staat om dezelfde informatie boven tafel te halen. Het grote verschil is alleen dat de iPhone lastig mee naar bed te nemen is om de bewegingen tijdens de slaap te meten. De telefoon ligt immers op het nachtkastje.

Persoonlijk denk ik dat deze M7 processor aangeeft dat de Apple iWatch niet zozeer een apparaat zal zijn om als een soort van fitness buddy te opereren. Apple vindt het prima dat een bedrijf als Nike de kar trekt in deze industrie. In deze industrie gaat simpelweg ook te weinig geld om. Een veel grotere industrie is die van de gezondheidszorg. Met de steeds groter wordende vergrijzing, een kapot zorgstelsel is dit een markt waar ook in de toekomst heel veel geld in omgaat. Rijp voor disruptie dus. Hoe kan software deze wereld opeten?

Voor een tijd terug dook 9to5mac in het team van medewerkers dat Apple momenteel verzameld heeft om de iWatch te maken. In het artikel wordt onder andere het volgende verteld:

“Based on new hires, it seems that Apple’s interest in sensors focuses on the ability to measure glucose and other body level information. With this data, the product could inform users of vital information in a non-invasive way. These sensors could also pick up more data to give a user a snapshot of their health, which would be ideal for fitness applications.

To assist with the development of these sensors, Apple has hired several scientists and executives from multiple sensor developers. Some notable firms who lost employees to Apple are AccuVein, C8 MediSensors, and Senseonics.

[…]

The company’s technology provides a non-invasive way to measure substances in the human body such as glucose levels. The technology could be ideal for patients monitoring diabetes. For an Apple wearable device with sensors, this functionality would likely be a true game-changer for the many people across the world.”

Is dit het verhaal dat de M7 processor vertelt? Dat de Apple iWatch een polsband is die over de gezondheid van haar drager waakt? Met de iPhone 5S als zijn buddy, die alle data ontsluit, verbindt en analyseert?

En waar staat de naam iWatch dan voor? “I watch over you?”

Be Sociable, Share!

Leave a Reply