Assassination Market: Kickstarter voor huurmoordenaars

Ben je het niet eens met het politieke beleid van Geert Wilders? Kun je niet langer meer met je baas door een deur? Hangt je vrouw je gruwelijk de keel uit? Of moet Sinterklaas een nekschot krijgen? Geen probleem. Natuurlijk is hiervoor online een oplossing. Sinds kort bestaat er de Assassination Market, een markt voor huurmoordenaars.

geertwilderswanted

Het principe is uitermate simpel. Het is crowdsourcen van moord betaald met Bitcoins. Een gebruiker meldt zijn slachtoffer aan om op de dodenlijst te zetten. Je vult de naam van de kandidaat in en voorziet deze van een kleine bio. Vervolgens kunnen mensen gezamenlijk de prijs van het slachtoffer bepalen door anoniem Bitcoins te doneren. De uiteindelijke moordenaar krijgt de pot wanneer hij bewijsmateriaal kan aanleveren. Dit bewijsmateriaal is de datum waarop de moord heeft plaatsgevonden. De moordenaar moet voor dat de moord plaats vindt deze datum versleuteld in een Bitcoin opsturen naar de website.

De website bestaat nu zo’n vier maanden. Een zestal mensen staan op de lijst. Met de moord op president Barack Obama kun je 40 Bitcoins verdienen. Het hoofd van de president van de Amerikaanse Centrale Bank, Ben Bernanke, levert 124 Bitcoins op. Gisterenavond tikte de koers van de Bitcoin de 900 dollar aan, dus dit is toch snel 111.600 Amerikaanse dollars.

Screen Shot 2013-11-19 at 09.05.48

The Dark Web

De Assassination Market maakt onderdeel uit van het deep web aka dark web, het ‘onzichtbare’ deel van internet waarvan de internetpagina’s niet door zoekmachines als Google worden geïndexeerd. De maker van de site Kuwabatake Sanjuro, uiteraard een pseudoniem, heeft ervoor gezorgd dat de site draait met behulp van het anonieme netwerk Tor. Hetgeen ervoor zorgt dat hij niet te traceren is. Ook de gebruikers van de website zijn zodoende niet te achterhalen. Via het Tor netwerk zijn meerdere soortgelijke initiatieven te achterhalen: Unfriendly Solution, C’thulhu Resume die jouw probleem in het graf stoppen, en Hitman Network die iedereen vermoorden behalve kinderen onder de 10 jaar en bekende politici.

cthulhu_Resume

Een betere wereld

Sanjuro hoopt met zijn website alle overheden ter wereld te vernietigen. De wereld wordt er volgens hem een betere plaats door: “Thanks to this system, a world without wars, dragnet panopticon-style surveillance, nuclear weapons, armies, repression, money manipulation, and limits to trade is firmly within our grasp for but a few bitcoins per person. I also believe that as soon as a few politicians gets offed and they realize they’ve lost the war on privacy, the killings can stop and we can transition to a phase of peace, privacy and laissez-faire.”

Het ontstaan van de Crypto Anarchie

Het idee achter een centrale plek om anoniem te handelen in moorden is niet nieuw. Al in 1992 beschreef Tim May in zijn “The Crypto Anarchist Manifesto” een toekomst waarin encryptie aan de basis staat van een anarchistische samenleving: “Just as the technology of printing altered and reduced the power of medieval guilds and the social power structure, so too will cryptologic methods fundamentally alter the nature of corporations and of government interference in economic transactions. Combined with emerging information markets, crypto anarchy will create a liquid market for any and all material which can be put into words and pictures.” Een paar jaar later, in 1997, werkte Jim Bell het idee van een markt voor moordenaars verder uit in zijn essay “Assassination Politics”. Deze uitwerking vormt de blauwdruk voor Sanjuro’s website: “If only 0.1% of the population, or one person in a thousand, was willing to pay $1 to see some government slimeball dead, that would be, in effect, a $250,000 bounty on his head. Further, imagine that anyone considering collecting that bounty could do so with the mathematical certainty that he could not be identified, and could collect the reward without meeting, or even talking to, anybody who could later identify him. Perfect anonymity, perfect secrecy, and perfect security. And that, combined with the ease and security with which these contributions could be collected, would make being an abusive government employee an extremely risky proposition. Chances are good that nobody above the level of county commissioner would even risk staying in office.”

De vraag is nu hoe serieus we dit initiatief moeten nemen? Tot op heden is nog niemand op de lijst vermoord. Maar wat als dit wel gebeurt? Een ding maakt het bestaan van deze website overduidelijk. In het dagelijks leven zien we steeds vaker hoe cryptografie het bestaande systeem onder druk zet. Denk maar aan Silk Road of Bitcoins. De overheid heeft hier niet of nauwelijks controle over. Op dit moment maakt slechts een enkeling gebruik van dit soort initiatieven. Cryptografie is nog te complex voor de gewone burger. Maar trek de lijn naar de toekomst door. Binnen nu en 10 jaar is cryptografie niets anders dan een app op je smartphone. Voor iedereen vrij toegankelijk. Wat voor een invloed zal dit hebben op onze samenleving? Hebben we straks nog wel een samenleving?

Be Sociable, Share!

Leave a Reply