Het beste idee van 2013: In 2030 is iedereen een cyborg

Het beste idee van 2013

Ook ik mocht een bijdrage leveren aan het boek: “Het beste idee van 2013”. Hierrr bestellen!!! Hieronder mijn bijdrage.

“In 2020 is iedereen informatieverslaafd.” Het was de conclusie van het in 2012 gepubliceerde boek The App Effect. Een boek over het effect dat smartphones en tablet pc’s op mens, bedrijf en maatschappij heeft. Een van de belangrijkste conclusies van het boek was dat mobiele technologie ons informatiegedrag compleet veranderd heeft.

Het straatbeeld is radicaal veranderd. Niemand kijkt meer omhoog. Altijd verbonden met de digitale wereld. Een wereld waar maar moeilijk uit te ontsnappen valt. Technologie is een lust in plaats van een last. Technologie gaat echter steeds dichter op of onder de huid zitten. Allerlei nieuwe slimme apparaten zien het levenslicht die steeds meer over ons weten. Technologie wordt hiermee intiem en intuitief. Apparaten zijn dankzij onze digitale context in staat zijn om ons te helpen cq. te verbeteren.

Technologie verandert de mens, ten positieve of ten negatieve, maar ook met een soms dwingende eigen wil. Mensen evolueren met technologie mee, en daarom zijn we afhankelijk van elkaar. We zijn een symbiose aangegaan met de technologie. Het Internet of Things versterkt deze relatie door het fysieke met het digitale te verbinden en te verrijken.

Computers zijn in dit Post PC tijdperk in allerlei soorten, maten en vormen aanwezig: om, op of in het lichaam. Ze zijn zich bewust van hun eigen context en die van hun gebruiker en sluiten dankzij een steeds intelligenter en intuïtiever wordend netwerk naadloos aan op de uiterst persoonlijke en natuurlijke interface van de mens. Het is de convergentie van sociaal, mobiel, analytics, cloud en things die de mens nu eindelijk op maat bedient. De balans tussen dragelijk en onverdraagbaar staat hierin centraal.

Informatie gaat de vingertoppen voorbij en baant zich een weg naar ons innerlijk. Digitale technologie versterkt onze zintuigen en het daaraan gekoppelde brein op alle mogelijke manieren. De grens tussen mens en technologie vervaagt: technologie verschuift naar de achtergrond en wordt langzaam onzichtbaar. Het directe gevolg van deze geherdefinieerde relatie tussen mens en machine is dat mensen veranderen en daarmee de wereld. “In 2030 is iedereen een cyborg.”

Be Sociable, Share!

Leave a Reply